Zonne energie

zonne energie

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. De prijs van zonnepanelen is in de laatste tijd gehalveerd. Ook als de zon niet of weinig schijnt is er voldoende licht om op met zonnepanelen elektriciteit op te wekken.

Zonnepanelen bestaan uit siliciumplaten die licht omzetten elektrische stroom. Door gebruik van halfgeleiders ontstaat een gelijkspanning van ongeveer 0,5 volt. Door verschillende cellen met elkaar te verbinden, wordt de spanning opgevoerd tot zo’n 24 volt. Een omvormer zorgt er voor dat dit wordt omgevormd naar 230 volt wisselstroom.

Alle opgewekte zonnestroom gaat via een stekker tussen de omvormer en het stopcontact naar het elektriciteitsnet. De stroom die u niet verbruikt wordt teruggegeven naar aan het elektriciteitsnet. Dus uw elektriciteitsmeter loopt dan terug en je bespaart op energie rekening.

Bekijk ons pagina Energie zelf maken met altijd voordelige aanbiedingen om energie zelf te maken en bespaar producten.

Energie die je zelf opwekt, kan je in de eerste plaats natuurlijk zelf gebruiken. Gebruik je deze energie niet, dan bestaat mogelijkheid om het te veel opgewekte energie in te leveren op het elektriciteitsnet. In dat geval ben je elektriciteit aan het terugleveren = dus jouw elektriciteitsmeter loopt dan terug en je bespaart op je energie rekening.

Energie zelf opwekken met zonnepanelen

Als je zelf energie opwekt, kan je zoveel geld besparen als geld verdienen. Het is vooral belangrijk om te weten dat er voor besparen en verdienen verschillende belastingmaatregelen gelden.

Van alle elektriciteit die je zelf opwekt en direct verbruikt, vergoed jouw energieleverancier het volledige elektriciteitstarief. Dit tarief verschilt per leverancier en is een optelsom van het kale leveringstarief, energiebelastingen en btw.

Wat je aan elektriciteit meer opwekt dan verbruikt, kan je terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Jou energieleverancier geef je hiervoor een vergoeding. De hoogte hiervan verschilt per leverancier en is meestal niet hoger dan de kale stroomprijs. Je ontvangt hiervoor dus geen belastingen en btw. Wil je precies weten hoeveel je kan verdienen als je elektriciteit terug levert? Neem dan contact op met je energieleverancier. Die kan je exact vertellen hoe de berekening van de vergoeding tot stand komt.

Elektriciteit terugleveren

Meld je aan voor elektriciteit terugleveren op www.energieleveren.nl. Jouw registratie is heel belangrijk voor de netbeheerder die jouw gegevens nodig heb om een wijziging door te voeren op het elektriciteitsnetwerk. Jij gaat namelijk terugleveren, waardoor een wijziging noodzakelijk is.

Salderen

Als je zelf energie opwekt, wordt deze energie in de eerste plaats gebuikt voor je eigen verbruik. Op het moment dat je meer stroom produceert dan je verbruikt kan je overschot aan opgewekte elektriciteit terug voeden op het elektriciteitsnetwerk. Aan het einde van het jaar verrekent jouw energieleverancier de elektriciteit die je heb afgenomen met de elektriciteit die je heb teruggeleverd. Deze verrekening heet “salderen”.

Energiemeter

Niet iedere energiemeter is optimaal geschikt voor het terugleveren van elektriciteit. Als je niet de juiste meter heb, ontvangt je geen vergoeding voor wat je terug levert. Wil je erachter komen of je meter geschikt is? Neem dan contact op met jouw netbeheerder. Doe dit op tijd, het kost zo’n 4 – 6 weken om een ongeschikte meter te vervangen.

Bekijk ons pagina Energie zelf maken met voordelige aanbiedingen om energie zelf te maken en energie bespaar producten te vinden, of vergelijk nu alle energie leverancier eenvoudig en snel!